Rörelse med stil

Parkour & Freerunning

Parkour inomhus och utomhus samt parkourläger och jams

Parkour inomhus

Parkour för barn i Stockholm och Huddinge


Vi håller till i gymnastiksalar i Stockholm och Huddinge. Val av tid och plats görs på anmälningssidan. Kurserna består av 12 lektioner á 55 minuter och är lämpliga för barn och ungdomar 6-13 år. Givetvis indelade efter ålder.

Inför terminsstart finns det möjlighet att prova på gratis så ta med en kompis och testa en lektion för att se om parkour är något för dig. Va beredd på att hoppas, klättra och balansera. Kanske blir det även en Vault, Tic tac eller Precision – var redo på allt!

Vad är parkour?

Det undrade även Sveriges Radio som intervjuade våra ungdomar
Lyssna här

Parkour utomhus

Parkour för barn 6-13 år


Vi håller till i parkourparker, på skolgårdar och andra lämpliga ställen i närheten av våra inomhuslokaler runt om i Stockholm och Huddinge. Val av tid och plats görs på anmälningssidan. Kurserna består av 4-5 lektioner beroende på hur kalendern ser ut. Lektionerna är  55 minuter långa och lämpliga för barn 6-13 år. Givetvis indelade efter ålder.

Lokaler i Stockholm och Huddinge


Vi planerar träningar på Södermalm, Kungsholmen, Vasastan, Östermalm, Fruängen, Liljeholmen, Årsta, Alvik, Bromma, Vällingby, Skarpnäck och Stuvsta. Aktuella lokaler syns under anmälningssidan. Aktuella dagar i olika lokaler kan variera mellan terminerna beroende på hur idrottsförvaltningen fördelar lokalerna.

För idrottslärare


Vi besöker skolor inom Stockholm Stad och Huddinge kommun gratis. Arbetar du i en annan kommun och vill att vi besöker din skola behöver du först kontakta idrottsförvaltningen eller fritidsförvaltningen i din kommun och be dom kontakta oss.

Tipsa gärna din idrottslärare samt läs mer om våra samarbeten med skolor.

Läs mer
information-parkour

Hur går en träning till?

Vi börjar med en uppvärmning och går därefter över till dagens tema. Avslutningsvis stretchar vi. Du som förälder får vara med på terminens första och sista lektion. Under resten av lektionerna väntar du utanför salen. För att få ut så mycket som möjligt av träningen är det bra om barnen kommer i tid och har med sig en fylld vattenflaska.

Vi filmade en träning

Video
upplägg-träning
"Tips! För att bli duktig behöver du träna mycket, därför är det viktigt att du inte tar dig an för stora utmaningar för snabbt. Risken är annars att du skadar dig och inte kan träna alls på ett tag. Så skynda långsamt och lyssna alltid på din kropp samt tränare."

Parkourens historia

Parkour kommer ifrån Frankrike och det franska ordet “parcours” som betyder “resa/färd”. Det är en disciplin där du använder din kropp och elementen i din omgivning för att tar dig över olika hinder under din resa. Att ta sig från A till B genom att springa, hoppa, klättra, rulla, svinga och landa på snabbaste och effektivaste sätt möjligt.

Disciplinen dök officiellt upp i Paris förorter på 90-talet. Förorten Lisses är känd för att vara födelseplatsen för Parkour. Grundare är David Belle, inspirerad av sin pappa Raymond som tjänstgjorde under Vietnamkriget och var en otroligt duktig atlet.

David och vännen Sebastien Foucan utvecklade konsten tillsammans med gruppen Yamakasis. När gruppen senare splittrades stannade David och Sebastien kvar i Frankrike och bildade en annan grupp vid namn “traceurs” (Kazuma, Stephane Vigroux, Thomas Couetdic,.. ) och fortsatte att utvecklade Parkour. Det är från den här tidpunkten som Parkour började bli känd (1998-2000).

Sebastien flyttade senare till Storbritannien och skapade sin egen stil. Han la till volter och döpte om det till Freerunning för att göra det mer internationellt.

Vår tränare Ludovic

Ludo som han kallas, började med parkour 1999. Till en början med några vänner utan att behärska grunderna och ibland hoppade de över viktiga steg och förberedelser.

I Frankrike startade de en förening som hette Urban Instinct och började organisera sig samt träna inomhus som komplement till träningarna utomhus.

Efter en tid träffade han Cham Khem, en av 1: a generationens utövare som tränade med grundaren David. Cham presenterade Ludo för Kazuma (en av Davids närmaste vänner och som har följt och tränat med David längst). Från den tidpunkten upptäckte de “the real thing”. Träningarna förbättrades avsevärt och de försöka bibehålla själen från första generationens utövare.

2004 hade efterfrågan blivit så stor att Ludo och hans team började ta in och undervisa egna studenter. Sedan dess har han aldrig riktigt slutat undervisa. Först i Frankrike under några år, därefter i Kuala Lumpur när han flyttade dit 2011 tillsammans med Kazuma. Där startade han Parkour Academy of Malaysia och undervisade barn och vuxna.

När jag flyttade till Sverige 2016 så blev jag riktigt glad över att se hur etablerat parkour har blivit här. Jag ringde och berättade det för David Belle som också blev glad av att höra hur hans rörelse har utvecklats världen över.

Parkour är och kommer att förbli en sport som lär barnen kroppskontroll på ett väldigt roligt och inspirerande sätt. Motorik, balans, styrka, självförtroende och uthållighet är några exempel på vad som tränas utan att man egentligen tänker på att man tränar.

Ahmad Matar

Matar som vi kallar honom är sedan några år tillbaka en av våra tränare. Uppväxt i Gaza kom han till Sverige för att leva sin dröm – att hålla på med parkour på en professionell nivå på heltid. Matar är en av världens bästa parkourutövare och vi är glada att han är en del av vårt tränarteam. Matar betyder regn på arabiska och är motsatsen till hans humör som alltid är glad och solig!

Under 2022 spelade Matar sig själv i föreställningen EXIT PARKOUR som gick på Dramaten.

Följ Matar på Instagram

Matar på instagram

VIKTIGT: Matar har tränat parkour i över ett decennium, försök inte göra hans trick hemma!