Rörelse med stil

Parkour & Freerunning

Parkour inomhus och utomhus samt parkourläger och jams.
Unmute

Parkour – Rörelse med stil

Parkour är att ta sig från punkt A till punkt B på snabbast, smidigaste och effektivaste sätt möjligt. Att leta efter nya vägar och lösningar, att träna upp sin fysiska och psykiska kapacitet och att utvecklas och börja se hinder som möjligheter – det är Parkour!

Vi filmade en parkourträning

Gymnastikförbundet | Inspirationsfilm

Parkour inomhus

Parkour för barn och ungdomar i Stockholm

Vi håller till i gymnastiksalar i Stockholm. Val av tid och plats görs på anmälningssidan. Kurserna består av 11 lektioner á 55 minuter och är lämpliga för barn och ungdomar 6-20 år. Givetvis indelade efter ålder.

Inför terminsstart finns det möjlighet att prova på gratis. Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för parkour så får du info när anmälan öppnar.

Parkour Origins & Parkour Fit

Våra utomhusträningar för tonåringar

Parkour Origins™ | Vi går tillbaka till parkourens ursprung, att vara effektiv och skapa förutsättningar att hantera olika situationer. Vi fokuserar på kroppskontroll, mental styrka, balans och teknik för att skapa FLOW. Vårt mål är att ge dig nyckeln till rörelsefrihet och uttryck.

Parkour Fit™ | För att bli en komplett Parkourutövare behöver du vara i god fysisk form. Våra Parkour Fit-sessioner fokuserar på fysiska övningar med din egen kroppsvikt. Fyslektionerna är inspirerade av Georges Hébert’s metoder som i sin tur har inspirerats av vilda djur och deras effektiva rörelsemönster.

Platser runt om i Stockholm

Vi planerar träningar på Södermalm, Kungsholmen, Vasastan, Östermalm, Fruängen, Alvik och Skarpnäck. Aktuella lokaler syns under anmälningssidan.

Tips! För att bli riktigt duktig behöver du träna väldigt mycket, därför är det viktigt att du inte tar dig an för stora utmaningar för snabbt. Risken är annars att du skadar dig och inte kan träna alls på ett tag. Så skynda långsamt och lyssna alltid på din tränare.

Parkourtränarna | Stockholms Barnidrottsförening

Parkourens historia och rötter

Läs om parkourens historia och vår cheftränares kopplingar till sportens rötter

Vad är Parkour och vart kommer det ifrån?

Parkour kommer ifrån Frankrike och det franska ordet “parcours” som betyder “resa/färd”. Det är en disciplin där du använder din kropp och elementen i din omgivning för att tar dig över olika hinder under din resa. Att ta sig från A till B genom att springa, hoppa, klättra, rulla, svinga och landa på snabbaste och effektivaste sätt möjligt.

Disciplinen dök officiellt upp i Paris förorter på 90-talet. Förorten Lisses är känd för att vara födelseplatsen för Parkour. Grundare är David Belle, inspirerad av sin pappa Raymond som tjänstgjorde under Vietnamkriget och var en otroligt duktig atlet.

David och vännen Sebastien Foucan utvecklade konsten tillsammans med gruppen Yamakasis. När gruppen senare splittrades stannade David och Sebastien kvar i Frankrike och bildade en annan grupp vid namn “traceurs” (Kazuma, Stephane Vigroux, Thomas Couetdic,.. ) och fortsatte att utvecklade Parkour. Det är från den här tidpunkten som Parkour började bli känd (1998-2000).

Sebastien flyttade senare till Storbritannien och skapade sin egen stil. Han la till volter och döpte om det till Freerunning för att göra det mer internationellt.

Vår tränare Ludovic

Ludo som han kallas, började med parkour 1999. Till en början med några vänner utan att behärska grunderna och ibland hoppade de över viktiga steg och förberedelser.

I Frankrike startade de en förening som hette Urban Instinct och började organisera sig samt träna inomhus som komplement till träningarna utomhus.

Efter en tid träffade han Cham Khem, en av 1: a generationens utövare som tränade med grundaren David. Cham presenterade Ludo för Kazuma (en av Davids närmaste vänner och som har följt och tränat med David längst). Från den tidpunkten upptäckte de “the real thing”. Träningarna förbättrades avsevärt och de försöka bibehålla själen från första generationens utövare.

2004 hade efterfrågan blivit så stor att Ludo och hans team började ta in och undervisa egna studenter. Sedan dess har han aldrig riktigt slutat undervisa. Först i Frankrike under några år, därefter i Kuala Lumpur när han flyttade dit 2011 tillsammans med Kazuma. Där startade han Parkour Academy of Malaysia och undervisade barn och vuxna.

När jag flyttade till Sverige 2016 så blev jag riktigt glad över att se hur etablerat parkour har blivit här. Jag ringde och berättade det för David Belle som också blev glad av att höra hur hans rörelse har utvecklats världen över.

Parkour är och kommer att förbli en sport som lär barnen kroppskontroll på ett väldigt roligt och inspirerande sätt. Motorik, balans, styrka, självförtroende och uthållighet är några exempel på vad som tränas utan att man egentligen tänker på att man tränar.