Föräldrar för framgång

Ingen förälder vill sitt barn illa, det handlar mer om kunskap och att inse att vad barnen behöver allra mest är att ha kul! Då stannar de kvar i sin idrott längre och kan till och med kanske bli proffs eller världsmästare lite längre fram.
Barbro Sundberg

Jag har jobbat som mental tränare och coach under många år och i det jobbet sett hur föräldrar, men också tränare, kan bete sig när det är som värst.

Många barn och ungdomar känner sig pressade att prestera av just sina föräldrar. Att föräldrarna har sådana skyhöga krav kan i en del fall bero på att man själv en gång idrottat, men aldrig blev någon stjärna och nu står hoppet till sonen eller dottern att uppfylla den drömmen.

I andra fall kan det bero på att man låter barnet träna och tävla i en kostsam sport och då vill man ha valuta för pengarna. Det finns tränare som berättar att de också får stora krav på sig och hot om att barnet kommer att byta klubb om inte barnet har nått vissa nivåer inom en viss tid.

Detta skapar stress, rädsla och negativa känslor även hos ledarna.

Många gånger har jag fått uppdrag i någon klubb att utbilda tränare och ledare och den första frågan jag brukar få är: Hur ska vi göra med alla föräldrar som har så stora krav och som skäller och domderar vid sidan av arenan? Det gör att det blir svårt att rekrytera ungdomstränare.

Ett barn ska inte behöva skämmas för sin förälder och ha en oro om att mamma eller pappa kommer att ställa till en scen. Risken blir då stor att barnet hittar anledningar att sluta i förtid. Vilket också syns tydligt då ungdomsidrotten peakar vid 11-års ålder.

Det är inte målet i svensk idrott. Vi vill behålla barnet kvar i sin sport så länge det går. Fördelarna är många. Det är större chans att barnet håller sig borta från kriminalitet och droger. Det lär sig samarbeta och hittar vänner vilket skapar en kompisanda och tillhörighet. Det ger trygghet. Det är också viktigt att vi lär barn hur bra det är med att röra på sig, äta nyttigt och se till att man sover bra. Något som idrotten lär ut. I en kärleksfull miljö utan ständiga värderingar om man är bra eller dålig skapar man trygga barn som sen kan prestera på högre nivå, då också kraven blir större och specialiseringen startar.

I början ska de framför allt vara kul och då vill man fortsätta träna och senare kanske tävla.

I pandemins kölvatten såg jag också att flera miljoner träningstillfällen försvann. Man lade allt på is och många barn och ungdomar orkade inte vänta. De slutade med sin idrott och övergick till annat, ofta det mer stillasittande dataspelet. Många klubbar berättar att de nu måste kämpa för att få barnen, ungdomarna tillbaka i träning.

Jag bestämde mig för att skriva boken Föräldrar För Framgång. Målet var att hitta toppidrottare med medaljer från stora mästerskap eller proffskontrakt, som hade haft en bra föräldrarelation. Jag ville intervjua dem om vad det var som hade gjort att de orkat hela vägen till toppen. Jag vet att det inte är alla som exempelvis klarar en proffskarriär, utan kommer tillbaka hem efter en kort tid. Många är då riktigt illa däran och behöver ibland psykologhjälp.

Jag hittade 18 kända idrottare som berättade om sina karriärer, om vilka svårigheter de genomgått och varför de älskar sin idrott. Det blev många anekdoter, intressanta och roliga berättelser som fyller upp den här boken. Jag hoppas det kan ge en insikt till alla föräldrar som vill att deras barn ska få en guldkant på sin idrottsupplevelse. Jag har hittat personer som representerar olika grenar som exempelvis Anders Limpar, fotboll, Stefan Lövgren, handboll, Tina Thörner, rally, Anna Östling, segling och många fler.

Jag tror att alla föräldrar vill sitt barn väl och jag vill med boken också ge en kunskap om vad som kan vara viktigt att veta för att verkligen ge sitt barn det allra bästa stödet för att gå långt eller bara ha en fin idrottsupplevelse så länge det bara går.

Min devis för mitt arbete har jag hämtat från Astrid Lindgren som sa: ”Vi måste uppfostra våra barn till trygga och harmoniska små människor så slipper vi laga så många trasiga vuxna.”

 

Inlägget är skrivet av Barbro Sundberg som är aktuell med boken Föräldrar för framgång.

Tio anledningar till att träna parkour!

Processed with VSCO with c9 preset
 1. Allt blir din lekplats. Inom parkour får du snabbt en ny syn på allt runt omkring dig. Bänken du tidigare sett som en sittplats blir en plats du kan vara kreativ på och muren du alltid gått förbi kanske blir det roligaste påvägen hem från skolan eller jobbet!
 2. Frihetskänslan. Det är du som bestämmer i denna träningsform. Du använder kroppen som redskap och använder fantasin och din kreativa sida för att hitta på nya saker!
 3. Lätt att skaffa vänner. Alla som tränat länge vet hur svårt det kan vara att sätta den där kong vaulten eller ta språnget och våga hoppa till en viss punkt. Just därför är det en väldigt familjär känsla inom träningsformen där alla hjälper alla och vill varandra väl. “Start together – Finish together!”
 4. Din kroppskontroll ökar med hästlängder. Då du endast använder kroppen som redskap och utmanar den till sina yttersta gränser så vet du efter ett tag var du klarar av och inte klarar av. Hur underbart är inte det?
 5. Man lär sig ta sig över hinder innanför och utanför utövandet. Precis i början kan alla hinder och höga väggar vara jätteläskiga och tankarna om att du inte klarar det börjar krypa i nacken. Du försöker några gånger innan du till slut lyckas och det känns underbart. Kort därefter börjar du om resan på nya och större hinder innan du tillslut inser att livet ser ut på precis samma sätt. Parkour är därför lärorikt även utanför träningspasset. Kanske inför ett svårt matteprov eller drömmar/mål för framtiden.
 6. Riktigt bra träning för kroppen. Inom parkour använder du verkligen hela kroppen och utför rörelser som hjälper dig bli stark på ställen du knappt visste fanns. Efter ett tag känner man sig verkligen som en ninja!
 7. Det är roligt. Klätterapa med stora mängder energi? Ja då har du hamnat rätt. I parkour tycker vi alla om att röra på oss tills vi blir alldeles svettiga med ett leende på läpparna! Oftast händer det en lektion kan sluta i kull lekar där man knappt tänker på att det är bra för kroppen p.g.a. att allt känns som en lek. Att röra på sig ska vara roligt, inte jobbigt.
 8. Ålder spelar ingen roll. Oavsett om du tränat länge eller är helt nybörjare så är alla öppna för att träna och lära av varandra. Alla är olika och alla är bra på olika saker.
 9. The Community. Inom parkour finns det många parkourgrupper runtomkring i Sverige och utomlands. Oavsett om man är känd utövare och är sponsrad av Red Bull så finns det evenemang över hela världen där man kan vara med och träna tillsammans! Nätverket är enormt och inom parkourkretsarna brukar vi kalla det för “The Community”.
 10. Nya perspektiv på livet. Då du tävlar mot dig själv och har världen som din lekplats så skapar det en väldigt färgglad och spännande världsbild. Det är endast du som sätter gränserna!

Mer rörelse åt de unga!

Idag ser vi allt fler unga som är fastklistrade framför skärmen och som helt på automatik tar fram någon social app istället för att ses på riktigt. Skärmtiden och stillasittandet ökar för varje dag som går och barn rör sig inte längre på samma sätt som förut. När jag var mindre var det enda man gjorde att ta cykeln och knacka på hos grannen för att sedan lira bandy på vändplanen. Vad hände med det?

Statistiken ovan är en del av World Internet Project, ett internationellt projekt som följer internets spridning och användning runt om i världen där ca 3088 vuxna deltagit i undersökningen. Vart är vi påväg?

“För att bygga upp en bra hälsa så innebär att göra det som är det bästa för hälsan redan från starten i människors liv.

Hos oss på Stockholms Barnidrottsförening är ovanstående citat väldigt relevant. Att redan från tidig ålder ge barn en positiv relation till rörelse är vår grundtanke. Det förklaras väl i vår text om de aktiviteter vi erbjuder –
“Att ha kul, i lek och rörelse tillsammans med kompisar, att krypa, åla, rulla och kanske uppleva lyckan i att göra sin första kullerbytta – det är Bamsegympa! ” – Vårt mål är att barnen har roligt samtidigt som att välmåendet ökar.

“I tidigt stadie utvecklas kroppen något enormt och påverkar hälsan till max. Detta är också en tid där negativa livsmönster kan få katastrofala följer och tvärtom.”

Detta är ord från WHOs (World Health Organisation) Generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. Han menar på att vi måste hjälpa de unga att bygga en bra aktiv grund för framtiden. Hjälper vi dem att röra på sig mer under tidig ålder så kommer det längre fram få positiva resultat. Utan denna grund ökar risken för sjukdomar och förkortat liv säger Dr. Tedros.

Idag ser vi tydligt att ohälsa och dåliga fysiska vanor skapar väldigt negativa följder och är orsaken till över 5 miljoner dödsfall runt omkring i världen. Genom att öka fysisk aktivitet, ändra på dåliga vanor och bidra med förbättrade sömnvanor i ett tidigt stadie av våra liv skapar vi positiva och hälsosamma vanor som håller livet ut.

“Vad vi verkligen borde göra är att få tillbaka lekkänslan för de unga.”

Stockholms Barnidrottsförening

Källor:
https://www.who.int/news-room/detail/24-04-2019-to-grow-up-healthy-children-need-to-sit-less-and-play-more?fbclid=IwAR3UYYmVkWfQXboBA5O6XByVBoGrKBy_qIqSVbDRmkj-uqitSrJfDpq8jjM

https://www.rf.se/globalassets/riksidrottsforbundet/dokument/statistik/barn-och-ungdom/ungdomsbarometern-2016—riksidrottsforbundet.pdf

https://2017.svenskarnaochinternet.se/barn-och-internet/?fbclid=IwAR2MVjBVGj9w5jIsArvSabkfwiEnFRMvCbgymR6dbXECay4UBEpfi7nfNH8Bamseloppet 2019

Rörelse vart jag än går, övertaggade och glada barn som förmodligen ska springa sitt första lopp och ledare som ger en high-five till varandra efter att de gjort en backflip för några nyfikna barn.

Precis så gick mina tankar när jag gick omkring på förra årets lopp. För ni förstår, att arrangera ett springlopp där man får höra glada skratt, se unga fyllas med eufori för en medalj och avsluta dagen med att ge ett stort bidrag till en ideel organisation som räddar liv är helt underbart och ger verkligen så mycket energi!

Tack alla ni för att ni är med och gör detta springlopp så minnesvärt varje år!

/ Jesper på Stockholms Barnidrottsförening

Vad är bamseloppet?
För fjärde året i rad arrangerar vi nu bamseloppet. Ett springlopp där barn får springa 250-1000 meter för att bidra till en bättre värld, testa om de är lika smidiga som vargen i hinderbanan, måla ansiktet, träffa bamse och mycket mycket mer. Att unga får hitta rörelseglädje och ha kul är vårt mål och genom detta springlopp och med alla dess aktiviteter runtomkring så hoppas vi kunna bidra med det vart man än går under denna dag.

Hur mycket har vi tillsammans samlat in till Läkare Utan Gränser?

Om vi skulle samla alla tre lopp mellan åren 2016-2018 så har vi med er hjälp bidragit med 125.303kr.

Vad blir nytt för i år?

Detta år kommer alla föräldrar få en karta för att lättare kunna hitta till alla aktiviteter. Förra året var det nämligen en del som inte visste vart Bamse höll hus och med hjälp av en lättnavigerad karta så hoppas vi kunna göra så Bamse får träffa alla. Vi har också planer på att ha en sagoverkstad, låta barn testa om de kan balansera som Vargen med hjälp av slackline samt ha ett område där vi låter barnen öva inför körkortet med hjälp av trampbilar och vägmärken.

När och vart äger loppet rum?

Datum: 25e Augusti

Tid: 10:00 – 15:00

Plats: Skanstullshallen. Bohusgatan 28


Läs mer Anmäl dig här
Prova på parkour, dans och barngymnastik

I veckan som kommer erbjuder vi fria prova på lektioner inför terminsstarten vecka 37. I nuläget har över 700 barn anmält sig att prova parkour, gymnastik eller olika danskurser. Så himla roligt!!

Har du redan anmält dig är det bra att även anmäla sig till själva terminen, annars är risken att det är fullt ifall man tyckte om det. Skulle man inte vilja börja så får man såklart tillbaka avgiften bara man avbokar.

Har du inte anmält dig eller har din kompis glömt att anmäla sig kan knappen nedan komma till nytta. Är det fullt på passet så kan det vara smart att dagarna innan kolla en gång till, många bokade för länge sedan och kanske har avbokat – då kan du passa på!

Anmälan prova på Anmälan termin

Bamseloppet & Sportcamp Run

Bamseloppet & Sportcamp Run

Tack alla ni som kom och sprang Bamseloppet och bidrog till insamlingen. Totalt var det 585 barn som sprang loppet och samlade in 58.500 kr!! Pengarna har nu skickats till Läkare Utan Gränser för deras arbete för barn i nöd världen över. Vi vill passa på och rikta ett stort tack till Barnistan och Bareko Huddinge för deras hjälp med att marknadsföra, trycka t-shirts samt inte ta betalt för sina betaltjänster.

Till hösten finns det möjlighet att anmäla sig till våra kurser i parkour, barngymnastik och barndans. Inför terminsstarten kommer vi uppdatera denna sida för de som vill prova på en lektion gratis.

585

Springande barn

58500

Insamlingens storlek

360

Sprungen sträcka i km

Parkour i Huddinge

Parkour i Huddinge hösten 2018

Nu har du möjlighet att anmäla ditt barn till våra parkourkurser även i Huddinge. Till hösten 2018 planerar vi parkourlektioner i Snättringeskolan. I takt med att intresset ökar så kommer vi lägga till fler skolor runt om i Huddinge.

Läs Mer Anmälan prova på gratis

Vad är parkour och vart kommer det ifrån?

Parkour kommer ifrån Frankrike och det franska ordet “parcours” som betyder “resa/färd”. Det är en disciplin där du använder din kropp och elementen i din omgivning för att tar dig över olika hinder under din resa. Att ta sig från A till B genom att springa, hoppa, klättra, rulla, svinga och landa på snabbaste och effektivaste sätt möjligt.

Disciplinen dök officiellt upp i Paris förorter på 90-talet. Förorten Lisses är känd för att vara födelseplatsen för Parkour. Grundare är David Belle, inspirerad av sin pappa Raymond som tjänstgjorde under Vietnamkriget och var en otroligt duktig atlet.

David och vännen Sebastien Foucan utvecklade konsten tillsammans med gruppen Yamakasis. När gruppen senare splittrades stannade David och Sebastien kvar i Frankrike och bildade en annan grupp vid namn “traceurs” (Kazuma, Stephane Vigroux, Thomas Couetdic,.. ) och fortsatte att utvecklade Parkour. Det är från den här tidpunkten som Parkour började bli känd (1998-2000).

Sebastien flyttade senare till Storbritannien och skapade sin egen stil. Han la till volter och döpte om det till Freerunning för att göra det mer internationellt.

 

Vi filmade en parkourlektion

Varför träna med oss i Huddinge?

 • Vi blev den 6 juni 2018 utsedda till årets förening av Svenska Gymnastikförbundet, bland annat för vårt fokus på våra ledare och deras förutsättningar att lyckas. Läs mer på Gymnastikförbundets hemsida.
 • Alla barn i vår verksamhet är självklart försäkrade vilket tyvärr inte är en självklarhet.
 • Alla våra ledare får förutom våra interna utbildningar även gå Gymnastkförbundets Baskurs barn och ungdom samt Parkour Steg I.
 • Skulle du inför terminen få förhinder kan du avboka fram till 7 dagar innan start, vi binder helt enkelt inte upp dig.

Parkourlektioner i skolor

Under våren erbjuder Stockholms Barnidrottsförening skolor i Stockholm gratis parkourundervisning. Detta i ett led att försöka minska stillasittandet hos barn och även introducera en ny idrott för både elever och lärare.

 

Tanken bakom gratis parkourlektioner för skolor i Stockholms stad är att Stockholms Barnidrottsförening vill introducera en ny idrott för elever och lärare. Samt minska stillasittandet hos barn. Stockholms Barnidrottsförening erbjuder därför gratis lektioner i parkour under både lektionstid och på raster.

I samråd med skolan kan föreningen skicka ut en parkourtränare som med hjälp av en idrottslärare, håller i parkourlektioner för skolans elever under deras undervisning i Idrott och Hälsa.

Parkour kräver inte att man har vare sig speciella redskap eller kläder. Idrotten innehåller inga tävlingsmoment och kan utövas var man än befinner sig.

 • Tanken är att inspirera barnen att röra på sig mer på rasterna så de lättare kan fokusera på lektionerna. Det finns starka samband mellan idrott och resultat men det finns inte alltid tid till organiserade idrottslektioner. Därför tror vi att parkour kan vara något som låter barnen idrotta spontant, även om de bara har 15 minuters rast.

Föreningen har även möjligheten att låta parkourtränare undervisa eleverna i parkour under deras raster på skolgården. Initiativet startades under hösten och har fått väldigt positiv.

 • Vi har redan haft parkourundervisning under idrottslektioner på bland annat Gustav Vasa Skolan, Sköndalsskolans och Lilla Adolf Fredriks skola, säger han.

FAKTA OM PARKOUR   

Parkour kommer ifrån Frankrike och det franska ordet “parcours” som betyder “resa/färd”. Det är en disciplin där du använder din kropp och elementen i din omgivning för att ta dig över olika hinder under din resa. Att ta sig från A till B genom att springa, hoppa, klättra, rulla, svinga och landa på snabbaste och effektivaste sätt. Att leta efter nya vägar och lösningar, att träna upp sin fysiska och psykiska kapacitet och att utvecklas och börja se hinder som möjligheter – det är Parkour!

Läs mer om initiativet:
www.stockholmsbif.se/parkour-i-skolan

Kontakt:          
Mail: info@stockholmsbif.se
Tel: 076-249 59 84

Workshops i Modern Jazz & Hiphop i Mellandagarna

Workshop i Modern jazz

27 dec 09:30-15:30

Den moderna jazzen är en uttrycksfull, fysiskt krävande och dynamisk dansstil. Det är en kombination av den moderna dansen och jazzen. Till skillnad från den traditionella jazzen så är den moderna jazzen mycket mer flytande i sina rörelser och det finns en helt annan gestaltning estetiskt inom den. Workshopen är fristående och består bland annat utav teknikträning, improvisation och koreografi. Vi kommer att jobba med musikalitet och isoleringar, med fokus på att kunna jobba med mjukare och intensiva rörelser på samma gång.

Erfarenhet krävs, helst inom Jazz / Modern jazz.

Läs mer och boka

Workshop i Hiphop

28 dec 09:30-15:30

Hiphop är ett samlingsnamn för många olika stilar tex pooping, new school, looking, dancehall etc. Känsla, musik och attityd är tre viktiga grundpelare inom hiphopen och tillslut hittar man sin egen touch på det. Workshopen är fristående och består utav bland annat teknikträning, improvisation och koreografi. Vi kommer att jobba med en mer flytande standard hiphop med mycket grooves. Fokus på musikaliteten, att kunna jobba med olika typer utav tempon och isoleringar.

Erfarenhet krävs för att kunna delta i workshopen, helst inom hiphop.

Läs mer och boka

Parkour i Bromma

Bromma

Nu kan man träna parkour med oss i Bromma. Vi har fått en hel del tider i olika gymnastiksalar och idrottshallar i Bromma området från Ålstenskolan i Alvik till Hässelbyhallen i Hässelby.

Till våren 2018 planerar vi parkourlektioner i följande skolor

Ålstenskolan
Blackebergsskolan
Maltesholmsskolan
Loviselundskolan
Hässelbyhallen

Parkour – Rörelse med stil

Parkour är att ta sig från punkt A till punkt B på snabbast, smidigaste och effektivaste sätt möjligt. Att leta efter nya vägar och lösningar, att träna upp sin fysiska och psykiska kapacitet och att utvecklas och börja se hinder som möjligheter – det är Parkour!

Vad är Parkour och vart kommer det ifrån?

Parkour kommer ifrån Frankrike och det franska ordet “parcours” som betyder “resa/färd”. Det är en disciplin där du använder din kropp och elementen i din omgivning för att tar dig över olika hinder under din resa. Att ta sig från A till B genom att springa, hoppa, klättra, rulla, svinga och landa på snabbaste och effektivaste sätt möjligt.

Disciplinen dök officiellt upp i Paris förorter på 90-talet. Förorten Lisses är känd för att vara födelseplatsen för Parkour. Grundare är David Belle, inspirerad av sin pappa Raymond som tjänstgjorde under Vietnamkriget och var en otroligt duktig atlet.

David och vännen Sebastien Foucan utvecklade konsten tillsammans med gruppen Yamakasis. När gruppen senare splittrades stannade David och Sebastien kvar i Frankrike och bildade en annan grupp vid namn “traceurs” (Kazuma, Stephane Vigroux, Thomas Couetdic,.. ) och fortsatte att utvecklade Parkour. Det är från den här tidpunkten som Parkour började bli känd (1998-2000).

Sebastien flyttade senare till Storbritannien och skapade sin egen stil. Han la till volter och döpte om det till Freerunning för att göra det mer internationellt.

X
X